Graviditet

Når du har fundet ud af, at du er gravid bør du bestille tid til en lægeundersøgelse.


Selvundersøgelse med graviditetstest er en sikker metode. Den bliver ikke positiv, hvis du ikke er gravid. Den kan være negativ, hvis den tages for hurtigt. Ca 1 uge efter forventet menses burde den blive positiv ved opnået graviditet.


Hvis du planlægger at gennemføre graviditeten, ringer du og bestiller tid til 1. graviditetsundersøgelse. Det planlægges ligeledes om der skal tages særlige blodprøver og vi drøfter om du vil benytte dig af tilbuddet om nakkefoldsscanning. Det kan være relevant at have faderen til barnet med.


Hvis du ikke planlægger at gennemføre graviditeten, skal der laves en gynækologisk undersøgelse og du skal henvises til enten medicinsk eller kirurgisk abort. Beslutningen og gennemførelsen skal som hovedregel foregå før 12. uge.


1. Graviditetsundersøgelse


Ved denne konsultation udfyldes papirerne, som følger dig i resten af graviditeten (vandrejournal)


Samtidig testes alle gravide for syfilis, hiv og hepatitis. Årsagen til dette er, at sygdommene kan overføres til fosteret, hvis man er uvidende om det, men der kan behandles således, at risikoen for at smitte barnet minimeres.



2. Graviditetsundersøgelse


Foregår i 24. uge. Der måles BT samt det vurderes om maven vokser som den skal, ligesom urinen testes for sukker og protein. Vi lytter til barnets hjertelyd.




3. Graviditetsundersøgelse


Foregår i 32. uge. Der måles BT og lægen måler om maven vokser som den skal, ligesom urinen testes for sukker og protein. Vi lytter til barnets hjertelyd.




4. Graviditetsundersøgelse


Foregår ca. 8. uger efter fødslen. Der er tilbud om gynækologisk undersøgelse for at se om alt er normalt og der evt kan tages en celleprøve. Samt der tales om amning og prævention.